2011-07-29

”I check”


Vi har en ”cookie” som ska laga mat åt oss. Han kan en rätt ”Ris med Daal” (linsgryta) och sedan har han sett hur vi gör kyckling i sötsur sås, vilket han försöker göra ibland. Han kan inte steka ägg, misslyckas ibland med riset och klarar ofta av att diska. 
Vi får visa honom ungefär var 4-5 dag hur man diskar för sedan tycks han ha glömt det. För då är grejorna inte rena längre.

Helt seriöst. Vi har visat honom typ 10 ggr hur man steker ägg.
1 sätt på gasspisen.
2 häll LITE olja i teflonpannan
3 vänta tills pannan blivit varm
4 knäck i äggen
5 vändstek dem
6 Voila!!

Men han försöker genom att:
1 Hälla MYCKET olja, 5-7mm, i pannan
2 knäcker i ägg (sällan rätt antal, när vi var 4 som åt, gjorde han 3 ägg)
3 ställ allt på spisen
4 vänta
5 Tiikehh (urdu för ok, bra eller motsv)

Eld i berget!


Igår (läs häromdagen) skulle vi köra till en OP (observations-post, dvs ställe där vi kollar av gränsen och omgivningen). Vägen är ganska stor, för att vara här. Asfalterat och två körfält bred. När vi passerat en krök kommer det helt plötsligt en gubbe rusande rakt ut i gatan och skriker, viftar och tjoar. Föraren tvärnitar och jag tolkar gubbens kroppsspråk som att han vill att vi skall försvinna. Kanske inte riktigt som det brukar stå i romanerna, att paniken lös i hans ögon, men nästan.

I diket snett bakom gubben steg en liten rökpelare upp… Och utan någon anledning antog jag att det var en stubintråd som brann…

Nyss... Igen...


Vi är återigen utan Internet. Och gissa varför…

Att vi är utan nätet, det gör mig inget. Visst, tråkigt att inte kunna kolla mailboxen och få en hälsning hemmifrån. Eller för den delen att kunna lämna en hälsning hemåt. Men det är något som jag har räknat med, att nätet skulle strula emellanåt och jag har sett det som så att att Internet skulle vara en bonus, inget annat.

Men som tidigare nämnt så bygger stora delar av verksamheten här i missionen på mail och möjligheten att kunna skicka rapporter i vänstervarv. Därför har vår verksamhet blivit ganska rumphuggen. Visst, jag kan åka ut och observera och även skriva en rapport men jag kan inte få orders, kan inte få de tillstånd som behövs och jag kan inte lämna underlaget ifrån mig. Med andra ord, inte mycket pang för pengarna…

2011-07-25

Mangfald, vackert!!

Tjaa, det finns manga satt att gora saker pa, och ibland  sags det att fler an ett satt kan vara ratt.

2011-07-23

TdF passerade "hemma"

Vissa dagar kanns mer an andra. Dessa dagar da det kanns att man verkligen ar pa fel stalle vid fel tidpunkt!!

Den 18 etappen av TdF passerade Serre haromdagen. Tank om man hade statt uppe i passet och sett dem kampa. Tank er sedan hur bra klassen hade blivit i host!

Vissa ler nog nu och forstar vad jag menar, men for er som inte ar lika insnoad sa kravs det nog lite forklaring.

2011-07-19

På rymmen ut i verkligheten

I helgen som gick föreslog jag för min finska kollega att vi skulle hitta på något. Gå en runda på stan, kolla in någon sevärdhet eller göra en utflykt. Helt enkelt under någon timme rymma från vår öppna anstalt, besöka verkligheten och se hur livet ter sig där ute i verkligheten.

Vårt liv har av en kollega jämförts med att vara på en öppen anstalt. Du bor och lever på ett inhägnat område, det finns vakter som kollar dig när du åker in och ut. Du har personal som varje gång du skall jobba kör dig dit du skall och ser även till att du kommer tillbaka. Varje morgon och kväll skall du rapportera din närvaro. Det är någon annan som bestämmer vad du skall göra… 
Men mer om det en annan dag. 

Nu åter till vår flykt ut i verkligheten!

2011-07-18

Nyss igen... Eller.... Någon som sett en väska??

Som lite lök på laxen har jag fortsatt att jaga mitt bagage…

Den 22 juni hämtades grejorna hemma i lägenheten i Svea Rike. Jag fick information, och även en bekräftelse, att grejorna hade anlänt till Islamabad den 6 juli. Fredagen den 8 juli kontaktade jag den ansvarige, i den civila staben, angående min utrustning.
Visst, inga problem. Jag har fått informationen att grejorna har anlänt. Öhh.. Men… Nu är det fredag och kan vara lite körigt att hämta grejorna idag…. Öhh… Fixar det på måndag!(läs den 11 juli) Inga problem!

Nyss... Jag fixade det nyss...


Visst är det märkligt! Att när man väl får tag i den ansvarige, efter att ha ringt vid ett flertal tillfällen utan framgång, så blir alltid svaret 
-Öhhh.. Lugnt inga problem… Jag fixade det nyss… 
Och dessutom verkar de lite lätt stötta och vill att man även ska vara tacksam för att dom faktiskt har hjälpt en! 
För dom gjorde det nu ju nyss…

2011-07-14

Schweiz i storformat

Idylliska bilder som påminner om familjen Trapp's (eller Petterssons) äventyr. Höga, spetsiga berg, djupa dalar, grönskande natur och slingrande, forsande floder....

Vi befinner oss i Neelum Valley i Kashmir, en av pakistans vackraste områden. Naturen är storslagen och påminner om de vackraste vykorten från Alperna. Skillnaderna är att det inte finns några vägtullar eller ens asfalterade vägar, området tar en hel dag att köra igenom istället för ett par timmar och att mobiltäckningen försvann redan efter ett par mil.

2011-07-11

Första veckan på fältet KLART!

Utredningar, observation mot Line of Control (så kallad gränsen), slingrande vägar över bergpass kring 3000 meters höjd och kraftiga monsumregn. Allt på en vecka. Säga vad man vill, men inte så illa pinkat för vara första veckan på jobbet.

2011-07-07

Royale with cheese

Tänk att man ska behöva hamna i Pakistan för att äta sin livs första "Royale with cheese." Visst, QP är bra nära men jag måste erkänna att det kändes lite speciellt när jag uttalade den legendariska frasen. Tyvärr ingick osten så den behövde jag inte be om men nu känns det som om jag har blivit något helare som människa.

Förresten, det var även John T som väckte tanken hos mig att man kan äta pommes med majonäs. Vilket jag har gjort sedan dess...


På mindre än två veckor har jag ätit burgare två gånger.
Första på väg hem från Indien, då de gyllene bågarna var ett mycket frestande alternativ efter en hel dags resande utan mat. Gott, snyggt och rent så det glänste! Bäste McD på länge.... Inkluderat de i Svea såklart!

Andra gången var ikväll, då jag erbjöd mig att tacka av de två kollegorna som ska hem på leave och som jag avlöser, genom att vilja bjuda på mat. Enda värdiga (läs något säkrare och med något (kanske)högre hygienisk nivå) alternativet är ett lyxhotell här i stan. Fast jag hoppas att jag ALDRIG äter en ostburgare där igen. Ingen höjdare trots 4ggr så dyrt som McD.

2011-07-04

Min första lönecheck, bokstavligen menat!!!

Shit, snart 35 år gammal (ja...jag vet...) och häromdagen fick jag min första lönecheck. Jo, vi säger så hemma med, men hur många har faktiskt fått sin lön utbetald genom att gå till ekonomiavdelningen för att få en riktig check med sitt eget namn och lönen?

Sedan bar det av till banken där det återigen togs fotostatkopior på mitt idkort innan ett gäng dollars betalades ut!

Som en liten bonus vuxenpoäng kommer jag även att få ett eget checkhäfte inom sinom tid. Det tar bara ett par veckor innan kontot är etablerat och innan checkhäftet är klart. Frågan är sedan hur jag skall få tag i mitt checkhäfte, men det är ett senare problem.

Just nu känner jag mig ganska vuxen.....

På väg mot fältstation

En veckas (bitvis) intensiv introduktion är nu till ända och om en stund är jag på väg mot min första fältstation. Alltså ut i terränglådan och till ett av de platser som vi har som "baser" i närheten av Line Of Controll (gränsen).

Alltså är det dags att stifta bekantsakp med arbetsuppgifterna som jag kommer att ha under det närmaste året.

Here I come to save the world!!!

2011-07-03

Weekendresa till Indien

Känner ni igen tanken: "älskling, vad sägs om att ta en långhelg och åka iväg till ett spa eller semesterort i närheten?"

Ja, så har min helg ungefär sett ut...