2011-10-31

Bra samarbete, NOT!!!


Snacka om att göra ett första (andra) intryck!!
(Tyvärr har jag träffa honom tidigare och redan då gav han ett första intryck)

Idag fick vi en ny kollega till fältstationen. Han anlände till under eftermiddagen när vi var ute på uppdrag. Eftersom jag försöker vara en trevlig kollega, hade vi get kocken u uppgift att laga mat åt honom, jag hade skrivit ett välkomstbrev och lagt i hans rum. Rummet var såklart städat och sängen var till och med bädda.

När vi väl kom tillbaka vid halv sex fixade jag snabbt dagens rapporter och därefter var det middag. (Eftersom vi inte ätit lunch och varit ute hela dagen…)

När vi sitter och äter pratar vi lite grann och konstaterar att han skall vara här i 11 dagar bara innan han drar igen. Då kläcker den ”nya” kollegan ur sig att han har tittat på arbetsschemat och att han jobbar 8 av dessa 11 dagar.
-Jaha? Säger jag frågande.
-Ja, jag jobbar 8 av dessa elva dagar.
-Vad menar du, frågar jag igen. (och tror att han menar att det är onödigt att bara vara här i elva dagar…)
- I have only one thing to say, just fairness….
-Vad menar du med det? För nu förstår jag inte.
No,no, just fairness…

2011-10-30

Personal....

Som en av mina första plutonchefer, skulle faktiskt vilja kalla honom mentor, sa en gång. Eller rättare sagt , utbrast han i samband med ett personalärende:

I mitt nästa liv skall jag bara jobba med maskiner!!

Nomadfolk…

Under de senaste veckorna har vi sett nomader vandra längs vägarna här i vårt område. Oftast har det varit 3-5 vuxna, något spädbarn och ett tjugotal hästar.
Hästarna ser välskötta ut, är bruna och ganska små när de vandrar långsamt längs väggrenen. På ryggen ligger antagligen hela deras liv, väl inpackat i ”packväskor”, snyggt och prydligt. Skulle tippa på att 20% av hästarna inte bär någon packning utan har antagligen en vilodag.

Människorna som vandrar längs vägarna är ”Afghan people” enligt våra förare.
Vilket är ganska odefinierat då det finns typ 5-6 större folkgrupper i Afghanistan och nog ytterliggare ett 10-tal mindre folkgrupper. Men jag tolkar det som folk som (in)vandrat från Afghanistan eller från den riktningen iaf…

2011-10-29

Lördagskväll igen...

Då var det lördag igen! GÖTT

2,5 timme i bil för att komma fram till observationsplatsen som ligger 3 km från LOC.
Eftersom vädret är lite lätt disigt, som vanligt, ser man inga detaljer men vi visar närvaro iallafall.
Därefter ytterliggare 2,5 timme bilfärd på snikliga,skumpiga bergsvägar innan vi är tillbaka på fältstationen.

Eftermiddagen har inneburit lite pappersarbete men även hunnit sitta en stund i solen för att ladda batterierna lite. Kvällens obligatoriska "radio-check" är precis avklarad och strax ska jag skicka dygnsrapporten.

Kvällen kommer att innehålla lite "spaverksamhet". Dvs klippning, bastubad och tvagning.
Dags att snygga till kalufsen medan bastun bli varm och sedan är det sängen som gäller.
Man vill ju vara fin inför veckans enda "lediga" dag imorgon.

Hörs!

2011-10-26

Svensk standard


Ja, som ni har märkt har jag åter varit ”offline” ett par dagar. Därför blir det ett par inlägg på en gång.

Ska ju iofs inte klaga, är ju jätteglad över att överhuvudtaget ha tillgång till nätet, men ibland blir man ju fundersam. Som exempelvis att det tar minst 20s, ofta upp till 1,5 min att ladda in Gmailen.
Att jag under tiden kan hämta hem DN´s hela startsida och dessutom kolla in ett antal artiklar känns ju lite udda. Likadant när man skall skicka mail. Att klicka på ”sänd” och sedan få iväg mailet tar ju inte många sekunder hemma. Här får man försöka flera gånger innan servern ens svarar.

Inte för att jag är paranoid, men nog funderar man på vem som mer läser mina mail till nära och kära…

Hösten fortsätter…


Nu börjar tecknen bli allt tydligare. Bergstopparna runt omkring oss har blivit pudrade med lite snö de senaste dagarna och i fjärran syns de riktigt höga bergen rejält vita.

För tillfället bor jag på ungefär 1800m höjd. Topparna i närheten ligger på 3500m och lite till skulle jag tro. Idag var vi på 2700m och ingen snö. Medan bergen som syns i horisonten ligger på minst 4500 -5000. Så vintern har flaggat med sin närvaro!

Angående min utrustning och att frysa… Inser att jag var lite otydlig senast. Visst har jag både civila och militära saker för att klara en vargavinter.

Alla vill vara trafikpolis!!


Inte vet jag vad dagens ungar hemma i Svedala vill bli när de växer upp. Snowboardproffs, miljardär eller kanske yrkesbloggare. Kanske ligger tandläkare högt på listan. Inte vet jag…
Men här kan jag LOVA att alla vill vara trafikpoliser!!

ALLA, och då menar jag f#n med ALLA, försöker dirigera trafiken här. Vifta lite med handen, ge lite tecken och vinka att man kan/ska köra…

2011-10-22

Höst borta, höst hemma


Har fått rapporter hemifrån att hösten verkligen har kommit. Regn, blåst, kallt… det är bara att vänja sig…
Men så även här! 

Fältstationen som jag är på för tillfället ligger på cirka 1800m höjd. Det innebär att nätterna är kallare, luften är friskare och klarare men framför allt är det kyligare över lag. Temperaturen har den senaste veckan blivit markant kallare. Tidigare låg kvicksilvret strax under 20 grader på morgnar och kvällar för att droppa mot 15 på natten. Dagtid värmde solen på rejält och landade en bit över 25 grader. Ganska behagligt alltså.

Fast nu är det roliga nog slut. Löven håller snabbt på att gulna och träden tappar löv i massor. 5-8 grader på natten och eftersom det var mulet idag blev det aldrig varmare än 12-14 grader. Sedan började det regna i eftermiddags, vilket innebär att det är rejält rått och ruggit… Hösten är här också.

Nu kanske tänker du, ”som om det skulle vara ett problem…” Nja, vill ju inte påstå att det är ett problem. Det är nog mer en utmaning för min del.

2011-10-21

Förändrad normalbild..


Under utbildningen till såväl vanliga utlandsmissioner som till militärobservatörstjänsten pratas det ofta om ”förändrad normalbild”. Detta skall vara ett sätt att upptäcka om något är på gång i samhället, om något inte stämmer eller helt enkelt är skumt.

Och det exemplet som man alltid nämner är:
Låt oss säga att barnen i byn Sävast alltid kommer springande och vinkar glatt när du kommer körande. Men idag finns nästan inga barn ute och de få som är kvar blir indragna i sina hus av vuxna när du kommer med bilen. Detta är en förändrad normalbild.  Nu ska du bli fundersam och inse att någon vill dig illa eller något annat inte stämmer…

Självklart är detta ett lysande, jättetydligt exempel. Men tyvärr är inte verkligheten så enkel.

Detta kräver ju att man känner till väldigt mycket om samhället, om folket, om traditioner.
För tänk er en kines som kommer till Sverige över julhelgen Ena dagen ser man inte en käft för då sitter alla hemma och kollar på Kalle. Nästa dag går alla ut och super skallen i bitar för att på annandagen springa ner varandra i affärer… Vad skall den stackars kinesen säga och tro om Sverige?

Hur som helst. Idag lyckades jag att se en förändrad normalbild! Och med besked!

2011-10-20

Vilket underbart dygn!

Under de senaste 24 timmarna så har det varit massor av saker som gör mig lycklig.

Det började igår med att jag fick brev!!
Brevet som naturligtvis doftade gott var såklart från hon som väntar tålmodigt hemma och innehöll förutom underbara rader från henne även två serietidningar och ett antal utklippta seriestrippar. Om vi säger så, Pondus får mig att le!!

2011-10-18

Borde fått besök idag...


Idag borde vi fått en leverans av vatten. Men han kom inte…

På denna fältstationen är vi inte anslutna till något ”vatten nät” utan vi köper vårt vatten via tankbil. Vi har tre stycken , typ 2,5 kubiks tankar, som måste fyllas på regelbundet.
Då ringer senior till ”någon” som dyker upp med en tankbil och fyller på nytt vatten till oss. Och denna någon sa att han skulle komma i eftermiddag med nytt vatten. Men...




Idag borde vi fått besök av Internet-leverantören. Men han kom inte…

Redan igår ringde jag och klagade över att vårt I-net är LÅNGSAMT. Typ 15s för att ladda googles startsida… Dessutom var ju nätet offline igår.

Efter att ha tjabbat en stund huruvida felet låg hos honom eller mig (När jag sa att jag skiter i hur det ser ut hos honom, jag har fortfarande inget Internet. FIXA!! Då fattade han..) blev svaret:
-Javisst, jag kommer. Efter tio!

När jag förklarade att ingen kommer vara hemma mellan 1130 och 1700 så drog han på svaret och skulle komma efter fem istället. Han dök upp klockan fyra, ringde till min driver när vi var ute på vägarna och undrade varför ingen släppte in honom på kontoret. Gissa varför?

Hur som helst, det bestämdes att han skulle återkomma idag. Men…

Gränskontrollant!

God Morgon Sverige,
och även du i Kongo som kanske läser detta...

Dagens äventyr innebär att min kollega och jag skall bege oss till en av de gränsövergångar som finns här i Kashmir.

MUST med flera behöver inte vara oroliga, detta är inga operationella hemligheter som jag avslöjar i detta nu. Jag är väl medveten om Op-Sec men detta är en stående verksamhet, som dessutom är anmäld till båda parter i god förväg.

Så är det för övrigt med allt vi gör här.
Vi anmäler våra planer, vart i vill åka och frågar dessutom i princip om lov innan vi ”övervakare” fredsavtalet. Så det tror f-n att dom inte gör något bus i just det området som vi befinner oss i den aktuella dagen.

2011-10-14

Fredagsmys


Mmm Fredagskväll… Mmm Nice… Undrar hur många som har fredagsmys hemma i Svea Rike ikväll…?

För min del så har jag också lyxat till det lite grann. Det är ju trots allt fredag, eller hur?

  • Såg till att avsluta kontoret och pappersarbetet i tid.
  • Eldade igång bastun och tog mig ett bastubad. (Självklart finns det vedeldad bastu här. Vi har ju finska kollegor i missionen, så de har byggt bastu lite här och där)
    Iofs blev det ingen pilsner i bastun men en flaska vatten och lite hasselnötter var inte heller dumt.
  • Nu blir det sängen och det sista avsnittet av Robinson som jag har. Avsnitt 7...

Det var min fredag. Det gäller att njuta så länge den varar!
  

Imorgon drar vi kl0730 till ett nytt OP för att försöka observera vad som händer längs ”gränsen”. 

Var är alla kvinnor?


Idag passerade vi igenom staden Hajira. Tjaa, i våra mått mätt skulle vi nog inte kalla det stad, men för att vara här får man nog göra så.

Massor av hus, trånga gränder och helt överbelamrat med butiker längs stadens genomfartsled. Eller rättare sagt gatan som går rakt igenom staden. I alla hus längs gatan bedrivs någon slags verksamhet. Allt från liten affär, matställe, frisör till bilverkstad. Och alla följer samma mönster. Bottenvåningen på huset saknar väggar ut mot gatan och på så vis visas vad som finns att erbjuda…

Det tar oss ungefär 15 till 20 min att kryssa oss igenom detta gytter av människor, stånd och bilar. Tempot är väl ungefär dubbel gånghastighet, så det går inte fort men det är trots allt en rejäl sträcka. Alltså kallar jag det trots allt för en stad!

Hursomhelst. När vi snirklade oss fram idag slog det mig att det inte fanns några kvinnor synliga. Inga alls, fast klockan var strax efter nio, butikerna var öppna och massor av folk, rättare sagt män, på gatorna och i gränderna.
Detta har jag iofs upplevt förr, fast idag tänkte jag mer medvetet på det. Så jag började räkna…

2011-10-13

Från friterat bröd via dagens sanning till I-tunes


Detta blir ett spretigt, blandat inlägg. Men så har också min dag varit

Förmiddag
Idag har vi en administrativ dag. Detta beror på att igår gjorde vi en utredning angående ett påstått brott mot ”fredsavtalet”. På grund av sekretess, begränsad meddelarfrihet och risk för repressalier (ni som vet vad som hände "Far Far Away" bloggaren förstår…) så vill/vågar jag inte uttala mig om hur en sådan utredning går till.

På östfronten inget nytt

Tjaaa.. vad händer här?
Inte så mycket

2011-10-09

Gott skratt!

Det har varit söndag här med... Ganska lugnt. Varit och handlat på stan. Dock inte slagit ihjäl några hönor, men imorgon ligger nog kossan illa till. Min nya kollega, en Kroat, är ansvarig för "hushållningen" och han menar på att han handlar även kött lokalt. Så i morgon bitti bär det av till marknaden och jakten på en nyslaktad kossa drar igång... Återkommer i ämnet senare...

Jo, men söndagen började bra, eller rättare sagt lördagsnatten slutade lysande. Kollade på Kommisarie Späck igår natt, när jag inte kunde sova.

Jag gav upp, insåg att humorn låg strax ovan anklarna och sedan gav jag mig hän... Om man struntar i att den är riktigt dålig, ja då är den faktiskt riktigt BRA!

Skrattade till och med högt vid något tillfälle....

2011-10-08

Hur skall man tolka detta...?

Satt och kollade nyheter på DN.
Hittade då denna rubrik När alla beter sig som idioter och tyckte att det var ganska intressant. Sedan följde jag länken Fem steg mot ett sammanbrott.... Tyvärr...

Hmmm Känner du igen dig? Det gjorde jag... 


2011-10-07

Små stjärnor

Har kommit fram till att jag måste bli bättre på att glädja mig över saker. För som någon sa: Även om natten är becksvart så lyser det stjärnor på himlen.
Någonstans iaf...

Så följande småsaker glädjer en lång kille idag:

#Att prata i telefon med den viktigaste i mitt liv
#Att packa upp hopprepet som jag fick i födelsedagspresent
#Att titta på ett halvt avsnitt av Robinson (måste ransonera de avsnitten som jag har med mig, kan ju inte kolla på tv4play om vi säger så)

Som sagt... Gäller att hitta stjärnorna...

2011-10-06

Varför luktar handduken torkat renkött?

Frågan är ganska enkel: Vad är det som gör att handduken luktar torkat ren?

Som lite bakgrund kan jag berätta att på varje fältstation finns det lakan, örngott och handdukar. Vilket är ganska praktiskt då vi slipper att släpa runt på sådant mellan varje station.

Dessa saker tvättas av locals på respektive ställe. Vet inte hur det fungerar, inte mer än att vår Senior tar med sig tvätten när tvätttunnan är full. Ett par dagar senare återkommer den rena tvätten och ett kvitto som vi betalar. Allt står på urdu, förutom summan längst ner som skrivs med arabiska siffor.
Vem, hur eller var det tvättas är ytterligare en av mysterierna i missionen

Här i Rawalakot, som jag är placerad för tillfället, luktar framförallt handdukarna konstigt. Först trodde jag att det var doften av get men det är det nog inte. Kanske djur av något slag... Men jag kände igen den!

Efter ha snokat runt i  min minnesbank en stund lyckades jag hitta associationen till doften. 
Det luktar precis som torkat renkött!!!

Vet inte varifrån doften kommer och inte heller varför de totalt söndertvättade bomullshanddukarna inte suger upp något vatten. (Ni vet, ny handdukar som känns nästan lite plastiga. Som att torka sig med gladpack. Precis så beter sig dessa med.)

Är inte heller säker på att jag vill veta VARFÖR.
Lever nog hellre i ovisshet...

Det var dagens fråga det. Har du någon bra ide varför, skriv gärna en kommentar. Skriv också gärna vem du är, så jag vet vem som löser mysteriet åt mig.... 

2011-10-03

Kraftig jetlag'ad

Alla tider är lokala tider...


Söndag
Klockan ringer strax efter 06 för att lämna hemma och bege sig mot Kastrup. Sovit typ 5 timmar...
Första flyget. Slumrar 30-45 min vid 14-tiden.

Söndag kväll
Nästa flyg. Försöker seriöst sova på 5 timmarsflygningen. Misslyckas kapitalt. Slumrar max 30 min pga trångt och stökigt i kabinen.

Tidigt måndag morgon
Landar vid 0230, passkontroll, bagage, kaos på flygplatsen....
Är i svensklägenheten vid 04 tiden. Luktar riktigt sunkigt (gammalt toalettvatten) och fuktigt i lägenheten. Var en fuktskada då badrummet i lägenheten ovanför läckte i mitten på aug. Skulle varit fixat för länge sedan av hyresvärden och vaktmästaren som vi betalar dyrt för. Fortf inte åtgärdat...

Bra början...

Bra början, bättre slut... Så lyder väl ordspråket?

Till börja med så kan jag konstatera att jag hade fel. Planet jag flög mellan Kastrup och Istanbul var en 737-800. Nu vet jag det. Eftersom jag sitter på ett likadant igen....

F#n!!
Känns som om detta kommer bli 5 långa timmar...

2011-10-02

På väg österut...

Är nu på resande fot. Vet inte om skönt är rätt ord, men är iaf halvvägs. Eller rättare sagt. Nej, är inte skönt men jag reser iaf.

Hade biljetter med Qatar igår och blev ombokad till Turkish Airlines idag istället. Kändes sådär, men försökte vara positiv. Slapp ju en flygresa, vilket alltid är positivt när vi pratar inrikes och framför allt när jag flyger norrut, då jag startade i Kastrup imorse istället för Arlanda.

Men blev ju inte lycklig när jag såg planet vi boardade.... 737-300 tror jag att det var... Gammal, sliten och liten!
Kärran som går mellan Ängelholm och Arlanda är fräschare om vi säger så! Och maten höll samma klass...

2011-10-01

Lurad...

Borde vara sitta på typ 10´000m höjd på väg mot Doha just nu... Men som ni säker förstår gör jag inte det det....

Allt var klart. Väskan packad, soppåsen slängd, flickan pussad adjö och det mentala steget att ge sig hemifrån för 3 månader framöver var tagit. Tagit taxin tidigt och var till och med incheckad på inrikesflyget mot Arlanda. Men här tog det stopp!