2012-05-01

Kvällstjänst hos drottningen


Igår kväll skulle britterna här i stan fira att deras drottning har varit regent i 60 år. Alltså bjöd den brittiska ambassadören in lite folk till sitt ställe för att fira med ett glas rött i trädgården. Om man sammanfattar det hela lite enkelt.

Nu är det inte riktigt så enkelt i den diplomatiska svären.

I slutet av förra veckan trillade det in en inbjudan till UMOGIP´s samverkansofficer med respektive, att deltaga vid Brittiska High Commission firande av den brittiska regents diamantfirande. Hans kungliga höghet "The Duke of York" skulle närvara cermonin och den skulle gå av stapeln hos den brittiska ambassadörens residence.

Alltså var det bara att damma av finuniformen igen och bege sig ut i natten...

Mottagningen skedde i trädgården och det deltog minst 150 pers. Svårt att räkna när folk rör sig.
Alla mycket väklädda damer i cocktail kläningar och herrar i kostym. Såg nog bara EN person i t-shirt och blaser. Kan ju hoppas (och tro) att det var en dyr desiner som gjort t-tröjan. Inte en enda av dessa tomtar och uppenbara snyltgäster som man annars brukar se på event som dessa.

Minglebord stod utplacerade på gräsmattan, klassisk musik spelades av en liten orkester och servitörer glider runt med dryck och plockmat. En bar på säkert 20m hade arrangerats i trädgården och det hängde massa lampetter i ett träd. Mycket stiligt!

Och det är bara att inse, det är skillnad på tillställning och tillställning. Här var det snyggt, lagom flashigt och precis sådär brittiskt som man kan tänka sig. Diskret men mycket stiligt. Tänk dig en film där James Bond minglar runt, så ungefär...

Har varit på andra nationers tillställningar som oxå varit trevliga men inte alls hållt samma klass. Visst, det har väl att göra med ekonomiska resurser, men antar att britterna har en annan tradition av "mingel" så att säga....


I bilen dit frågar min förare vad det är för tillställning som jag är på väg till. Jag förklarar att brittisk drottning, mingel, plockmat osv,,, Efter en stunds funderade frågar han mig om det inte är tråkigt.

 -Tråkigt, vadå?
-Jo, har du kompisar där?
-Nä, inte direkt...
-Men är det inte tråkigt att gå på "party"utan folk som man känner....?

Men så förklara jag att jag visst "känner" en del människor. Försvarsattacher som man träffat, lite folk som man har minglat med tidigare osv...
Men han har ju rätt. Det är ju knappast någon som jag skulle ta en kaffe på stan med eller bjuda hem på en öl i trädgården.

Att jag ser det hela som ett arbetspass. Mitt jobb är ju att berätta för folk att det finns militärobservatörer i Indien/Pakistan och vad vårt mandat går ut på. Att jag "kör samma standardfraser" 5-10-15 gånger på samma kväll.

På grund av att jag fortfarande käkar medicin för min misstänka amöba/parasit så blir det inte ens ett glas vin till mingelt utan enbart juice ikväll. Vilket är helt ok, då jag sällan tar mer en ett glas öl/vin ändå,  eftersom jag ser ju det som ett arbetspass!

Sen blir det tyst i bilen och jag börjar fundera.... Och inser att han har nog rätt. Visst, det är glassigt att gå på ambassader, dricka vin med snittar och mingla med diplomater.

Men att kalla det att gå på "party" är nog att ta i. Att ha kvällstjänst är nog närmare sanningen....

2 kommentarer:

 1. Det låter ju inte otrevligt med mingelfester men jag hade gärna stått vid din sida;) ven vet...vi kanske hamnar på nån bjudning när jag kommit ner!
  Puss
  Din Carolina

  SvaraRadera
 2. Fint ska det vara!!!
  Har dina inneboende inte flyttat än? Sega saker det där!!! Hoppas du blir frisk snart ha det bra och hälsa Carolina när hon kommer ner!!!
  Kram Kaisa och alla andra Rehnar

  SvaraRadera