2011-11-08

Intressant dessert


Eller som min kroatiske kollega frågade våra förare ”Is this a desert?” när dom serverade det söta riset…

Nu i dessa dagar är det Eid-ul-Azha. Muslimsk högtid som firas i dagarna två (eller tre beroende på vem man pratar med) Och på onsdag firas det dessutom ”Iqbal Day” vilket är en landets ”fädrar, skapare eller hjälte” (återigen beroende på vem man pratar med) födelsedag.
Oavsett vilket så innebär det att måndag till onsdag denna veckan så har i princip hela samhället stängt för att fira dessa dagar.

Men för oss är det vanliga arbetsdagar. Ni vet, inget får störa missionen! Så därför bedriver vi vanlig operativ verksamhet. Patrullerar vägarna, besöker förband och observerar längs gränsen. Att sedan alla locals är ledig, ingen finns att samverka med och de få som man möter tittar storögt på oss bryr vi oss inte om!!
 
Men vi firade också igår! Efter morgonbönen i mosken, dock inte för mig, så bjöd förarna in oss på ”tea break”. Det serverades te, chicken pankora som är friterade små bollar av kycklingkött, kryddor och lite lök. Dessa bollar har rullat i linsmjöl och friterats. Till detta bjöds det också på kaka och lite sötsaker.

Sedan blev det 3,5 timme i bilen och patrull i ett folktomt landskap...

På kvällen åt vi en gemensam middag. Vi, milobs´sar, bidrog med grillad oxfile och grillade cevapcici (kroatiska grillade köttfärsdolmar). Förarna kom med chicken kebab (samma smet och stil som till fikat fast de var platta denna gången) chicken curry (kycklinggryta, typ) roasted chicken (grillad kyckling som var riktigt god!) och till detta pakistanskt stekt ris.
Och chapati (flatbröd) såklart!

Till dessert bjöds det på ett sött ris som är ganska intressant. Tänk er vanligt vitt matris. Stek sedan detta lite lätt så att det inte blir vitt och klibbigt utan mer som till paella.
Detta ris sötas med socker och en massa rosenvatten. En del av riset färgas också med karamellfärg(?) till rosa, grönt, rött, knallgult och blålila. I riset blandas även mer små bitar av sött gele i samma grälla färger.
Ser ganska snyggt ut, men eftersom jag har väldigt svårt för rosenvatten är detta ingen höjdare för mig.

Dessutom bjöds det på… vanlijsås? Vanlijkräm? Vanlijpudding? En tjock, riktigt gul-gul vaniljsås som smakade riktigt bra!  
Det spännande med denna rätten var hur den var garnerad. Ovanpå krämen i skålen hade de gjort ett fint mönster med färgade kokosflarn. Ja, samma vanliga rivna kokos som vi rullar våra neg… chokladbollar i. Fast det var färgat med samma fina grälla färg som det söta riset.

Dessutom var det bitar av grovhackad kokoskött, skivad banan, russin och jordnötter ovanpå. Detta gav rätten lite olika texturer och smak vilket bara var positivt!

Och som krona på verket hade de garnerat med hårdkokt äggvita. Ni läste rätt. Hårdkokt ägg som var skivat i skivor och med äggulan bortpillad.

Japp! Vaniljsås, kokos, banan, russin och jordnötter. Samt hårdkokt ägg… Ganska oväntat och lite udda för mig, men man tar ju seden dit man kommer. Eller hur…?

3 kommentarer:

  1. Låter som en sann kulinarisk upplevelse. Hade lätt ätit det hela om jag sluppit ägget...

    SvaraRadera
  2. Lät som fantatiskt spännande och knasiga sötsaker... men ägget fattar vi inte riktigt... STORA kramar från Jenny och Linda

    SvaraRadera
  3. Låter ytterst märkligt.. Är detta något du kommer laga när du kommer hem? Om inget annat så får man ju i sig MASSOR av färgämnen iallafall. Kram Sara och Niklas

    SvaraRadera