2012-04-05

Salty or Sweet?

Jämte mig på skrivbordet står det ett glas saltvatten som jag sippar på. Och det smakar gott, riktigt gott!

Ska jag vara ärlig så är det även en färskpressad lime och ett gäng isbitar i glaset samt en skvätt vatten. När man köper motsvarande på stan är det oftast sodavatten som gäller, men jag håller mig till vanligt vatten här hemma.
När jag beställer på stan/gatan/restaurangen får jag alltid frågan Sweet, Salty or Mix?

Och denna fråga dyker ofta. Den välkända indiska sommardrycken Lassi går "alltid" att få i söt eller salt version. Känns lite udda att beställa denna mjölk och youghurt dryck i en saltad version, men det är trots allt gott.  Även om jag föredrar att beställa Sweet Lassi.

I Indien, precis som många andra ställen på denna breddgrad av vårt klot är man helt "galen" i socker och sötsaker. Bakverk och kakor är riktigt söta och ofta är de dessutom inlagda i sockerlag. Men även bakverk går att få i salta versioner eller mixade versioner som är både söta och salta.

Vilket egentligen inte så konstigt. Varför man äter socker tänker jag inte ens ge mig in på, men jag antar att saltet behövs. Det är varmt, man svettas mycket och klart att kroppen tappar salt. Och därför tycker man att "salt är gott". Ganska smart av kroppen måste jag säga...

Så, här kommer dagens tips på en svalkande dryck när det är 38 grader.
Pressa en färsk lime i valfritt glas, jag använder ett highballglas, fyll på med rejält med is för att sedan fylla upp med ett friskt vatten. Avsluta med att toppa med ett par nypor salt. Våga ta rejält! Blanda väl, servera och njut....
 

1 kommentar:

  1. Men det är allt annat än gott när man efter att ha sprongit rundor i några timmar beställer in en youghurt (och för sitt inre öga ser en god svalkand jordgubbsyoughurt) tyckte ju den såg konstig ut mem men...tar en klunk och den är salty :-(( Och det bästa är att don andra tre sitter och bara väntar på min reaktion :-)
    Ett minne ingen av oss lär glömma.
    Kram syrran

    SvaraRadera