2012-01-28

Paraden i detalj

Som sagt var, denna paraden var stor. Sjukt stor. Under två timmar i sträck marscherade, körde, joggade, dansade olika delar av Indien förbi och visades upp.

Den militära delen innehöll bland annat
 • Stridsvagnar T-72
 • MLRS sytemen SMERCH och PINAKA
 • Minröjnings/plogutrustade T-72
 • Mobila NBC-vattenreningssystem
 • Mobila EW-enheter
 • Tjänstehundar
 • Motorcyklar
 • UAV, dock ej flygande

Överflygning med bland annat
 • Attakhelikopter Mi-35
 • Lätta transport helikoptrar
 • Transportplanen C-130-J Super Hecules
 • Transportplanen IL-78
 • AN-32
 • Dornier
 • Stridsflygplan SU-30

I paraden så marscherade såklart olika förband förbi. Efter en stund började jag föra anteckningar och slutsumman hamnade i storleksordningen av 25-27 förband och 20 musikkårer.

Och det var inga små grupper som utgjorde respektive enhet heller. Det var kring 90-110 soldater i varje förband som marscherade.

Alla bar såklart paraduniform med vita damasker, handskar, bälten och medaljer. Olika förband i olika uniformer. Färger, hattar, hjälmar eller andra utsmyckningar enligt bästa ”old english fashion”.

Det som var lite roligt var att man såg en tydlig skillnade på ”folk” och ”folk”. Vissa enheter såg soldaterna väldigt ”kinesiska” ut och andra enheter var det väldigt ”mörkhyade” . En del var väldigt korta och andra var sjukt långa. Och då menar jag långa! Dom grabbarna höll lätt en minimi längd av 2 meter! Hela gänget!

Men det är ju inte så konstigt. Indien är ett av världens största länder. Över 1 miljarder invånare betyder ju att folk ser olika ut i olika delar av landet.

I förbanden fanns även kvinnor representerade. De som jag såg var framför allt som ”plutonchefer”. För första gången leddes en enhet av en kvinna vilket fick ganska stor uppmärksamhet i media.
Samma sak med musikkårerna. 70-100 pers i varje! 10 till 12 rader med 8 till 11 pers i varje rad. Allt från klassiska musikkårer till säckpipe, bleckblåsare eller trumslagarförband.

Självklart fanns det enheter till häst. Det var väl framför allt presidentens hästburna livvakt som imponerade. Självklart STORA, FINA hästar men även killarna som satt på.

Det som fick mig att lyfta på båda ögonbrynen var när de kamelburna förbanden marshcerade förbi. Japp, både vanliga soldater på kameler och även en musikkår på kamel!!

Självklart fanns specialförband med och de utmärkte sig som vanlig. De sprang/joggade med höga knäuppdragningar. Hela vägen!! Sjukt imponerade.

Själva marschvägen är 13-14 km lång. Första delen är längs paradgatan från presidentpalatset ner till India Gate (typ triumfbågen). Sedan viker man av och fortsätter genom staden bort till Red Fort.

Den första sträckan är ungefär 4 km lång och här är det hög armpendling, sträckta handleder och klacken i backen hela tiden!
Vid India Gate tas det en taktisk time out, antar att man dricker en skvätt, skakar loss och sedan fortsätter man efter några minuter. Vet inte hur många stopp man har totalt men kan gissa på 2-3 st.

Hur som helst. Paraden innehåller inte bara en militär del utan även civila inslag. 23 st delstater visades upp med ”karnevalsvagnar” samma still som i karnevalen i Rio, fast utan snygga sambadansare.

Olika myndigheter som visade även upp sig. Tull, forskning och framtid, energi, lantbruk och järnvägsmyndigheter bland annat.

1200 skolbarn dansade och visad ut kulturella inslag.

Helikoptrar flög över med indiska flaggor hängande och samtidigt singlade rosenbland över publiken.

Osv.... Osv....

Ja, jag  har säker glömt saker. Eller det har jag garanterat gjort. Hur som helst. Under två timmar i sträck visades Indien upp sin bästa sida. Allt för att göra sina medborgare stolta över sitt land och sig själva. Och man lyckas utan tvekan.

India is incredible.

Enligt morgontidningen är 88% av de tillfrågade stolta över paraden och enbart 6% tycker att det är slöseri med pengar.

Hmmm här är det helt ok att vara patriotisk, stolt och glad medborgare. Vi skulle kanske börja med en liten parad på nationaldagen hemma oxå?

2 kommentarer:

 1. Enligt din beskrivning låter det rätt fantastiskt!! Vilken upplevelse att få se detta... Tror att jag hade gillat kamelerna bäst..... ; ) kram Sara

  SvaraRadera
 2. Måste ha varit en otrolig upplevelse med ståpäls många gånger under paraden :-O
  Tycker helt klart att vi skulle behöva visa lite mer stolthet och fira nationaldagen betydligt mer!!!! Det är ju ändå ett land att vara stolt över vi lever i!!!!
  Kram Syrran

  SvaraRadera