2011-08-22

Cook vs Senior


Jo… Som jag nämnt tidigare så finns det lite anställda på fältstationerna. Normalt sett finns det tre stycken förare som kommer ur den Pakistanska armen. Dessa kallas Senior, Junior och Baby. Detta baseras på deras erfarenhet och inbördes ställning. Senior är han (det är bara han, det finns inga hon) som sköter papper, planering och är chef över de andra två. Ja, kan ju tänka er var Baby står i rangordningen.


Sedan så finns det här i Sialkot en civil lokalanställd kock, kallas cook, samt en städare som också kommer från armen. Kocken är kristen, vilket är viktigt, för honom iaf, att nämna i sammanhanget och har jobbat här i 15 år. Hans pappa och farbror var anställda före honom. Typ, familjeföretag…

Nu kommer vi till problemet. Då vi militärobservatörer byts ut regelbundet och dokumentationen med rutiner har, hur ska vi säga… potential att utvecklas, så är man väldigt beroende av locals. Allt från vilka tider de faktiskt är anställda och får betalt för, var det är bäst och billigast att handla mat till rutiner kring köp av bränsle till generatorerna.

Visst, det finns rutiner. Tillexempel ska jag alltid följa med till bensinmacken för att kolla att de verkligen tankar rätt mängd bränsle och att priset är det rätta. Men hur fan vet jag det? Det är ju inte så att man får dataskrivna kvitton, att soppapriset står på en stor skylt eller att man fattar vad dom snackar om när handskrivna kvitton lämnas, pengar byter ägare och ett handslag avslutar affären snabbt och lätt. Sedan tror jag inte att alla förare lurar oss på stora pengar VARJE gång....

Samma sak är det när man skickar cook att handla. 1000 rupies i näven och sedan kommer han tillbaka med lite varor, växelpengar och i bästa fall ett kvitto skrivet på Urdu på baksidan av ett dasspapper. Som sagt var… Förtroende är bra, men kontroll bättre. Men hur fan får man till det?

Jo, för att återgå till ”fighten”.

Fältstationens tvätt, dvs sängkläder och handdukar som tillhör FN, betalar vi ur vår lilla handkassa. Så jag frågar kocken hur gör vi med tvätten?
-No problem, I fix!! Han säger att han tar med den till en kemtvätt i närheten och kommer tillbaka en vecka senare med ett kvitto och vill ha pengar (och förhoppningsvis ren tvätt, eller renare iaf). Så han buntar ihop tvätten, ger den till städaren som cyklar iväg och sedan försvinner han oxå….

30s senare kommer Senior in…. Öhh, tvätt?? Vad händer? Varför tog städaren den?
Inser kvickt att något inte stämmer, sticker ut får tag i städaren som precis cyklar iväg med tvätten och ser samtidigt cook försvinna på sin moppe.
Senior och städare börjar snacka Urdu, cook kommer tillbaka och alla börjar tjattra….

Efter en stund fattar jag att Senior påstår att det är HAN som skall lämna tvätten till ett militärt tvätteri. Cook påstår att han visst brukar fixa tvätten, det var ju han som kom med förra rena tvätten och ett kvitto och alla tittar på mig… Jag märker att Senior är rejält upprörd och samtalen fortsätter inne på mitt kontor är det skall kollas på gamla kvitton osv…

Jag inser att jag inte fattar ett joota av vad det säger på dålig engelska och än mindre på Urdu. Men det slutar med att
 • Cook reder ut att det är jag som är chef, inte senior och han lyder bara mig.
 • Senior menar på något liknade fast tvärt om, tror jag…
 • Cook reder ut att Senior är Crazy och tvätten står kvar på golvet när båda går …

Eftersom jag märker att jag inte kan göra något för att lösa detta låter jag dem gå sin väg och hoppas på att konflikten ska lösa sig själv…

Intressant är att sedan står de utanför och tjafsar ganska högt en lång stund!

Efteråt frågar jag Senior om vad detta handlade om. Får bara till svar att ”Cook is a clever man…”  Jasssså…?? Får bara ett obekvämt leende till svar.. –Du menar att han lurar mig? Yes, he is very clever, be carefull..

10 minuter senare ringer cook på min mobil, ber om ursäkt för stöket och säger att ”Den är senior är inte riktigt klok, han tror han är något och att han vet och kan bestämma hur saker går till här”.

Så vad handlade detta om? Inbördes kamp om min gunst? Vem som skall sko sig på FN´s budget? Fördelning av provisionen, som garanterat ges, på affärerna med fältstationen?

Att någon lurar någon så mycket förstår jag…. Och alla lurar mig, så mycket vet jag!!

4 kommentarer:

 1. Nina (pygmen på andra raden, andra cykeln från gymmet räknat)22 augusti 2011 20:51

  Måste kännas bra att vara lite som Joey i Vänner, helt nollad och som inte mycket förstår ;)
  Förresten hur gick det med tvätten och alla myrorna?

  SvaraRadera
 2. Finner inga ord....så är det att vara poppis! Klart dom slåss om dig, vem hade inte gjort det;)
  Skulle vara kul att bara sitta vid sidan om och se på....svårt att föreställa sig den lilla cirkus som du befinner dig i men jag säger det igen...du fixar det med bravur!!! Tänk possitivt, du är snart hemma hos din egen tvätterska...som inte cyklar iväg med tvätten utan gärna hjälper dig med den;))))
  Puss och kramar i massor
  Din Carolina

  SvaraRadera
 3. Är du med i en inspelning av Fawlty Towers (pang i bygget) Vissa personer har ju en del likheter med Basil "ke baselona"?!? Typ "jag se var gasen kommer ifrån"!

  Inte lätt att vara poppis ;-) du är ju deras inkomst källa.
  Kram Syrran

  SvaraRadera
 4. Ha ha ha tok roligt ju:-))))) (asg)
  Kaisa

  SvaraRadera