2011-08-07

Djur på väg(en)

När jag åkte upp från Jammu till Rajouri tog trippen ca 4 timmar. Det var en fin resa som gick genom blandat landskap där jag fick se både lite landsbygd och lite mer bergsområden.
Men det var inte bara byar och berg som jag fick se, utan jag fick även ta del av det lokala djurlivet längs resan. En mer om det strax.

Landskapet i denna delen av Kashmir, dvs den sydindiska delen, är mer lummig. Vi är inte lika högt över havet och klimatet är mer av regnskogskaraktär. Ganska kuperat, fast inte höga berg utan mer kullar och låga bergsmassiv.

Skogen är tät, grön och påmminer mycket om det som jag upplevde när jag reste på Borneo. Djurlivet här är intensivt, fåglar hörs över allt och jag kan vara tänka mig vad som lever på andra sidan av den massiva gröna väggen som reser sig längs vägen.

Ett av partierna längs vägen som vi färdades gick genom ett väldigt kuperat område. Bergen var inte jättehöga men det var brant och väldigt skarpa mäktiga miljöer. Tänk er att marken är ganska mjuk och det har strömmat en massa vatten genom landskapet som har skurit ut öar, kullar och fåror..

Det min kollega tipsade mig om var inte det vackra landskapet, utan att det fanns apor längs vägen. Och ja, han hade rätt... det fanns massor med apor! Utan att vara en expert på området skulle jag att det var en typ av babiander som hade kommit DEN IDÈN hur man skall livnära sig.

Sätt dig och slöa längs en väg med massa trafikanter. Se snygg ut och antagligen kommer turister och, säkert locals för den delen oxå, att slänga till dig ett kex eller två...
Visst, till börja med var det skoj, men efter typ 4 km med apor som satt på vägräckena och tiggde mat kändes det sådär....

Min driver sa att man skulle vara försiktig eftersom aporna var ganska aggresiva. För om man nu sänkte farten, tex för att passera en kurva, trodde de att de skulle få mat och kom springade längs vägen. Gissa om en babian som inser att han har motionerat i onödan är glad eller sur...

För min del tog jag mitt ansvar för de vilda djur och mindes vad man som barn lärde sig på djurparken.

MATA EJ DJUREN

Sedan finns det säker som känner mig som tror att jag var för snål för att bjuda på ett kex, eller de för den delen som tror att jag inte vågade mata djuren. Men jag lovar er, jag tänkte enbart på det ekologiska systemet som blir skevt när vilda djur matas av människor...Ja just det, jag såg lite mer djur oxå. Har inga kommentarer mer än.
Tjaa... Varför inte....


1 kommentar: