2011-08-29

Trevlig tradition!

Här i Sialkot, fältstationen som jag tjänstgör på just nu, är traditionen att man dricker Chai med förarna varje kväll.

Att dricka te, eller chai som man säger här, är ett sätt att umgås i denna kulturen. Det kan vara ett sätt att visa sin gästfrihet genom att erbjuda på ett glas chai. Detta sker ofta när vi besöker militära förband. Man blir erbjuden te som en del av "etiketten". Ibland märks det tydligt att det är mer av artighet än av välvilja.

Eller så är det ett sätt att umgås på och prata lite med sina vänner över en kopp chai. Denna variant har också hänt när vi besökt militära förband. Att det är ett sätt för att få lite mer avslappnat och kunna snacka lite mer efter den formella biten. Som jag skrev för länge sedan fick jag mariekex vid ett sådant tillfälle. Alltså riktiga mariekex där det stod marie kex på kexen...!

Här är det det senare alternativet. Att förarna och jag träffas över en kopp te. Pratar en stund om väder och vind samt bestämmer hur morgondagens jobb skall se ut. (Eller försöker eftersom deras engelska är lite bristfällig). Ganska trevligt, eller försök till trevligt iaf!

Oftast har det tendens till att bli ganska... tyst efter ett tag. Jag säger en par tre, standard fraser som tvingar dem att svara. Typ väder, hur många dagar det är kvar av ramadan och sedan vilken tid vi skall köra imorgon... Sedan har det tendens till att bli tyst...
Vet inte varför men jag tror att det beror på deras bristande engelska. Att de inte vill prata eftersom de känner sig obekväma. Men de är alltid glada och ler när de kommer med brickan med temuggar.

Chai som vi dricker är lite varierande typer. Allt från vanligt svart te till det lite mer kryddiga, mustiga som många förknippar med Indien. Allt som oftast är det med mjölk! Här har jag oxå upplevt olika varianter... allt från vanlig mjölk från tetra (iofs UH mjölk men helt ok) till buffelmjölk som antagligen fortfarande var inne i buffeln när solen steg upp den morgonen.

Och ALLTID SOCKER!!! Te serveras här sött! Alltid med en rejäl dos socker....

För er som varit i arabvärlden och stött på deras chai, ett litet glas het, starkt te så är detta inte samma sak.

Här serveras det oftast i en mugg och är som en liten kopp kaffe 1-1,5 dl kanske. Ibland är det riktigt gott och ibland är det bara att bita ihop, ta två stora klunkar och sedan låta resten stå kvar... Insett att man måste i dessa fall dricka lite "räv".

Dvs spela med att man dricker, sippa lite försiktigt och sedan gäller det att vänta in rätt tillfälle. När teet är fortfarande så varmt att det inte smakar för mycket men inte heller så att man bränner sig, då tar man ett par rejäla klunkar. Sedan sippar man vidare tills alla andra druckit färdigt. När tjänarna kommer så skickar man snabbt ut muggen.

Detta gäller framför allt när det är lite mustigar tillfällen. (Till exempel ganska flottiga muggar eller när man smaken och doften av buffel är så stark att nästan hör råmandet. Just det, i de fallen är det oftast lite fetar mjölk. Alltså man ser fettpärlorna på ytan av teet!).

Men som sagt var är det oftast ganska trevligt och helt ok te! Så även denna kvällen! Lite chai, tre fyra meningar och sedan god natt!!

God Natt på er alla från Pakistan!

1 kommentar:

 1. Hej!
  Låter som i alla fall lite gemenskap att sitta och dricka en kopp Chai tillsammans, även om samtalet inte direkt är givande:-)
  Vi hade det jätte trevlig i lördags, och ni kan vara stolta över lägenheten.
  Sov gott
  Kram syrran

  SvaraRadera