2011-08-28

Elektriker i Pakistan...

På vårt kontor har det luktat lite konstigt ett tag. Sådär lite brännt, plastigt och elektriskt...

Men då vakternas rum ligger vägg i vägg och fönstret in till dem står på glänt har jag misstänkt att det är därifrån det luktar lite illa... Fönstret är öppet för att kylan från min AC även skall kyla deras rum. Tre stycken sängar står i ett skyffe på typ 10 kvadrat, med enbart en golvfläkt för att röra runt luften.

Hursom helst, det har luktat lite skumt. Och häromdagen slutade min AC att funka. Eftesom jag inte är så kinkig så ryckte jag på axlarna och satt i 35 graders värme på kontoret.

Och när en underhållskille var på besök, som iofs skulle fixa UPS’en, fick han titta på AC oxå. Ganska snabbt konstaterade han att det var väggdosan som kabeln satt i som var bränn... Alltså, plasten hade smält samman och brännt ihop....

Lyckades beställa ett nytt vägguttag som leverades igår. Min Senior Driver sa att han skulle fixa en elekteriker som kom hit och kunde hjälpa oss att byta den. (Jag kan inget om el och kommer garanterat INTE pilla på grejorna här...)

Han (elektriken, dvs en kille med en skruvmejels och en avbytartång) kom nyss och håller på medans jag skriver detta just nu. Jag tänkte ge en kort sammafattning på hur han jobbar:

 • Bankar och slår ett par gånger på det gamla vägguttaget...
 • Försöker med våld dra loss kontakten, men eftersom plasten har smält samman går det dåligt...
 • Försöker att dra loss hela vägguttaget från väggen och lyckas efter ett tag att bryta upp vägguttaget. Skruvar loss alla sladdar, pillar bort gammalt skräp och klipper av en kabel som verkar vara lite lång.

  STRÖMMEN ÄR FORTFARANDE INTE BRUTEN! Ni vet en sådan liten elektikerskruvmejsel med lampa i? Den blinkade och gnistrade lite...

 • Efter ytterligare lite våld bryts allt loss. Kablen klipps loss från AC och den nya stickkontakten monteras.
 • Nu skall det nya vägguttaget monteras. Från väggen hänger där nu tre kablar där koppartrådarna är synlig på alla tre... En av de två strömförande kablarna tejpas med eltejp och allt knös in i det nya vägguttaget.
 • Tåtarna skruvas fast i respektive fäste och allt är frid och fröjd.
  I detta läget har den käre elektrikern precis fått sig en rejäl stöt i en handen men det skiter ju en punkare i. Eller hur...?
 • Sedan pluggas AC in, startas och alla är nöjda!!
Som sagt var.... Jag kan ingenting om ellära eller hur man jobbar som elektriker. Är det någon som vet om detta är standardförfarandet även hemma i Svedala så berätta gärna!

2 kommentarer:

 1. Tjohoo spännande värre, överlever han eller överlever han inte... Vi brukar faktiskt bryta strömmen, känns liksom lite säkrare så;-) Vi har dock hittat lite avklippta kablar, speciellt jorden, när vi renoverat. Så förr var det kanske så även i Sverige... Ska vi skicka ner en brandvarnare till dig så du kan sova tryggt????
  /Kaisa o Mattias + hulliganerna;-)

  SvaraRadera
 2. Låter nästan som när Niklas ska sätta upp lampor i huset. Jag tror aldrig att jag har sett något hoppa så utan stutsmatta tidigare... ;)

  Kramar från Sara och Niklas samt alla djuren

  SvaraRadera