2011-10-21

Förändrad normalbild..


Under utbildningen till såväl vanliga utlandsmissioner som till militärobservatörstjänsten pratas det ofta om ”förändrad normalbild”. Detta skall vara ett sätt att upptäcka om något är på gång i samhället, om något inte stämmer eller helt enkelt är skumt.

Och det exemplet som man alltid nämner är:
Låt oss säga att barnen i byn Sävast alltid kommer springande och vinkar glatt när du kommer körande. Men idag finns nästan inga barn ute och de få som är kvar blir indragna i sina hus av vuxna när du kommer med bilen. Detta är en förändrad normalbild.  Nu ska du bli fundersam och inse att någon vill dig illa eller något annat inte stämmer…

Självklart är detta ett lysande, jättetydligt exempel. Men tyvärr är inte verkligheten så enkel.

Detta kräver ju att man känner till väldigt mycket om samhället, om folket, om traditioner.
För tänk er en kines som kommer till Sverige över julhelgen Ena dagen ser man inte en käft för då sitter alla hemma och kollar på Kalle. Nästa dag går alla ut och super skallen i bitar för att på annandagen springa ner varandra i affärer… Vad skall den stackars kinesen säga och tro om Sverige?

Hur som helst. Idag lyckades jag att se en förändrad normalbild! Och med besked!


Precis som vanligt drog vi iväg strax före åtta på morgonen och vanligtvis ser man skolbarn längs vägarna och kring skolorna. Men inte idag. Inte en unge så långt ögat kunde se.
När vi körde genom ”stan” såg jag en buss fyllas med uniformerad personal. Och i princip varje gathörn fanns poliser. Antingen i klungor om 3-5st eller en polis utplacerade var hundrade meter eller så. Detta tillhör INTE normalbilden…

Sen är jag inte helt säker på varför. Enligt min förare (pakistansk soldat) hade två studenter dödats i en trafikolycka igår. Därför var alla skolor stängda idag och alla poliser ute på stan.

Hmmm….
Är inte helt säker på att det är hela sanningen, men har ju svårt att verifiera det hela. 
Har ju ingen egen tolk. Kan inte Urdu, kan inte läsa tidningen och blir ju alltid åtföljd/övervakad/uppvaktad av förarna så fort vi lämnar fältstationen. Alltså helt utelämnad till våra förare för att få reda på vad som händer. Så får väl gilla läget och tro på honom.

Men idag hade jag faktiskt något vettigt att skriva i rapporten och det kändes bra!

1 kommentar:

  1. Det är ju nästan så man skulle vilja möta den kinesen en julnatt i Halmstad:))) påtal om jul...inte länge kvar!!
    Puss puss
    Din Carolina

    SvaraRadera