2011-10-14

Var är alla kvinnor?


Idag passerade vi igenom staden Hajira. Tjaa, i våra mått mätt skulle vi nog inte kalla det stad, men för att vara här får man nog göra så.

Massor av hus, trånga gränder och helt överbelamrat med butiker längs stadens genomfartsled. Eller rättare sagt gatan som går rakt igenom staden. I alla hus längs gatan bedrivs någon slags verksamhet. Allt från liten affär, matställe, frisör till bilverkstad. Och alla följer samma mönster. Bottenvåningen på huset saknar väggar ut mot gatan och på så vis visas vad som finns att erbjuda…

Det tar oss ungefär 15 till 20 min att kryssa oss igenom detta gytter av människor, stånd och bilar. Tempot är väl ungefär dubbel gånghastighet, så det går inte fort men det är trots allt en rejäl sträcka. Alltså kallar jag det trots allt för en stad!

Hursomhelst. När vi snirklade oss fram idag slog det mig att det inte fanns några kvinnor synliga. Inga alls, fast klockan var strax efter nio, butikerna var öppna och massor av folk, rättare sagt män, på gatorna och i gränderna.
Detta har jag iofs upplevt förr, fast idag tänkte jag mer medvetet på det. Så jag började räkna…


Efter att ha tagit oss igen den näst största staden/byn på ett par timmars omkrets, hade jag sett 7st kvinnor och 3st flickor. Det var allt. Inga mer.

Och det var inte tomt på folk. Bara vid ett enskilt tillfälle räknade jag till mer än 20 män inom synhåll samtidigt. Alltså 20 män/pojkar vid ett tillfälle, låt oss säga på 15 sekunder. Och resan igenom by tog dryga kvarten. Och totalt såg jag 7 kvinnor och 3 flickor.

Flickorna kan jag förstå eftersom jag hoppas att huvuddelen av alla andra var i skolan. Såg dessutom inte heller så värst många småpojkar då de också borde vara i skolan såhär dags. Men var är alla kvinnorna??

Självklart vet jag svaret. De sitter hemma. Och om vi säger så, de sitter nog inte hemma och kollar på någon såpopera på tv pga att de är slöa och lata…

Idag orkar jag inte utvärdera detta samhället. Tänker inte ge mig in i någon djupare fundering över könsrollerna och hur man lever sitt liv här.
Jag stannar helt enkelt vid den konstiga upplevelse att passera igenom en mindre stad och i princip inte se en enda kvinna!

De ni, det är mitt intryck från fredagen… Vad är ditt?

1 kommentar:

  1. Kan tala om att jag uppskatta så vårt sätt att tänka!!!
    Jag är faktisk illa berörd efter att under den senaste veckan ha blivit behandlad som en ägodel. Endast Uffe tilltalades (av respekt det vet jag men…) Det kunde jag köpa, men jag frågade en tjej efter vägen till Basaren och hon började förklara vägen för mig när Uffe kom fram bakom mig. Plötsligen tittade hon rätt genom mig, och började förklara vägen för honom. Den här känslan av att bli till luft på två röda, och förlora all värde……….det sitter i än
    Kram syrran

    SvaraRadera